Мерошина Дољевац Гаџин Хан Ражањ Алексинац Сврљиг Нишка Бања Црвени Крст Палилула Пантелеј

vlada-srbije

bannerskupstina

ministarstvo_pravde_i_drzavne_uprave 22

bannereuprava

portal_javnih_nabavki

NIŠAVSKI UPRAVNI OKRUG

logoUpravni okrug je područni centar državne uprave koji obuhvata okružne područne jedinice svih organa državne uprave koje su obrazovane za njegovo područje. Nišavski okrug Niš je osnovan 1992 godine na osnovu Uredbe o načinu vršenja poslova ministarstva i posebnih organizacija van njihovog sedišta("Službeni glasnik RS" broj 3/92) a njegova transformacija u Nišavski upravni okrug je izvršena na osnovu Uredbe o upravnim okruzima("Sl.glasnik RS"broj 15/06).Nišavski okrug čine grad Niš i opštine Aleksinac, Doljevac, Merošina, Ražanj,Gadžin han i Svrljig kao i gradske opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška banja. Sedište Nišavskog upravnog okruga je u Nišu ul.Strahinjića bana bb.

 

понедељак, 19. мај 2014.

KOLEGIJUM

Dana 19.05.2014. godine u sali Nišavskog upravnog okruga održan je kolegijum kome su prisustvovali načelnici i šefovi inspekcijskih službi. Načelnik Okruga skrenuo je pažnju inspektorima da budu u pripravnosti zbog vanredne situacije koja je na snazi na teritoriji Republike Srbije. Aktivnije angažovanje inspektora posebno se očekuje kada se voda povuče u svoja korita i kada se stanovništvo bude vratilo u svoje domove.


петак, 16. мај 2014.

HUMANITARNA POMOĆ EPARHIJI RAŠKO-PRIZRENSKOJ

Kako bi ublažila težak socijalni položaj stanovništva na prostoru AP Kosova i Metohije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je započela akciju prikupljanja humanitarnih donacija za socijalno ugroženo stanovništvo sa tih prostora. Kancelarija za KiM je pozvala Okruge da shodno svojim mogućnostima pomognu stanovništvu na KiM donacijom osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda od značaja za najširi deo populacije. Tim povodom, Nišavski upravni okrug je u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom obezbedio 280 vreća, tj. sedam tona pšeničnog brašna koje je u vidu humanitarne pomoći isporučeno Eparhiji Raško-prizrenskoj.

brasno1brasno2


петак, 25. април 2014.

NIŠAVSKI UPRAVNI OKRUG NAGRADIO PETORICU POLICAJACA ZA UČINjEN PODVIG

Načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković nagradio je policajce ručnim satovima koji su kao skroman poklon uspomena na dan kada su uložili napor i zaštitili meštane opštine Doljevac. Naime, pet policajaca, Mitrović Aleksandar, Petković Vladica, Ibrić Goran, Ramić Nebojša i Nešić Miroslav su hrabrim činom spasili skoro 70 ljudi od nabujale Toplice. Oni su u selu Šarlinac zatekli nekoliko potopljenih kuća i uz pomoć mašina iselili ljude i nameštaj. Načelnik Policijske uprave u Nišu, Srđan Grekulović čestitao je policijskoj ekipi i izrazio zahvalnost načelniku Nišavskog upravnog okruga koji je prepoznao zalaganje policajaca. Zahvaljujući ovim hrabrim ljudima spasen je objekat za invalidna lica, kao i porodična domaćinstva, ali ovim se priča ne završava, već nam je to opomena da razmišljamo kako da situaciju poboljšamo u budućnosti istakao je načelnik dr Aleksandar Cvetković prilikom uručenja poklona policajcima.

policija_satovi_2policija_satovi

 


петак, 11. април 2014.

UGOVOR O DONACIJI ZA UGROŽENE NA KOSOVU I METOHIJI

 

kosovoNačelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković je zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom i gradonačelnikom grada Niša dr Zoranom Perišićem posetio KiM. Razlog posete ovog dela Srbije je obezbeđivanje sredstava za izgradnju odeljenja srednje-muzičkog obrazovanja. Tog dana je u Kosovskoj Mitrovici potpisan je ugovor o donaciji sredstava kojima će Grad Niš i Nišavski upravni okrug pomoći proširenje škole za srednje-muzičko obrazovanje u ovom gradu. Zbog velikog broja učenika, njih 300, biće izgrađene učionice te će ovaj problem biti rešen, a nastavnicima i učenicima će biti omogućeno da obavljaju nastavu na najbolji način. Ukupna vrednost projekta je 3.400.000 dinara. Od toga, privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je 2,4 miliona dinara, a ostatak je obezbedila Kancelarija za KiM preko Nišavskog upravnog okruga i grada Niša. 

 

 


понедељак, 07. април 2014.

POLAZNICI TREĆE KLASE VISOKIH STUDIJA BEZBEDNOSTI I ODBRANE

Dana 02.04.2014. godine polaznici treće klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, predvođeni načelnikom Škole nacionalne odbrane pukovnikom Miletom Jelićem i načelnikom Visokih studija bezbednosti i odbrane pukovnikom Slobodanom Joksimovićem, posetili Komandu i sastave Kopnene vojske u Nišu, srpsko-ruski centar za humanitarno delovanje i kulturno-istorijske znamenitosti u gradu na Nišavi. Treću klasu Visokih studija bezbednosti i odbrane čine lica iz Narodne skupštine Republike Srbije, organa državne uprave i službi Vlade Republike Srbije, pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Poseta je organizovana u sklopu studijskog putovanja iz nastavnog područja „Upravljanje sistemom nacionalne bezbednosti". U niškoj kasarni „Knjaz Mihailo", polaznike Visokih studija pozdravio je zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović i tom prilikom informisao ih o mestu i ulozi Kopnene vojske u Vojsci Srbije, organizaciji, misiji i zadacima koje Kopnena vojska izvršava, sa posebnim osvrtom na realizaciju zadataka u kopnenoj zoni bezbednosti, saradnji sa snagama Kfora i učešću jedinica KoV u multinacionalnim operacijama UN i EU. Načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković upoznao polaznike Visokih studija bezbednosti i odbrane sa bezbednosnom i ekonomskom situacijom u okrugu. On je stupio u kontakt sa kodirektorom srpsko-ruskog centra za humanitarno delovanje Viktorom Viktorovičem Safjanovim i omogućio polaznicima da se detaljno upoznaju sa  njegovom ulogom, zadacima i mogućnostima rada.  Safjanov je visoku vojnu delagaciju upoznao i sa aktivnostima u vezi predstojeće Međunarodne naučno praktične konferencije koja će biti održana u Nišu, u subotu 26.04.2014. godine.

rusiV

 

 


среда, 12. март 2014.

PROMOCIJA KNjIGE "BEZBEDNOST I ZDRAVLjE NA RADU"- PRIRUČNIK ZA PRAKTIČNU PRIMENU

 

knjigaNačelnik dr Aleksandar Cvetković kao i većina inspektora Nišavskog upravnog okruga prisustvovali su promociji knjige „Bezbednost i zdravlje na radu"- priručnika za praktičnu primenu. Autori ove knjige su direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača i načelnik Inspekcije rada mr Radomir Nikolić. Ideja da se napravi ovakav Priručnik  nastala je kao potreba da inspekcija rada ostvari i svoju savetodavnu funkciju i da se afirmiše na mnogo značajniji način  kako bi se izbegli rizici, sporovi i sve ono što prati i donosi materijalne probleme koji su kod nas u oblasti rada apsolutno prisutni. Ovaj priručnik treba da bude od koristi i poslodavcima, inspektorima, učenicima, studentima, ljudima koji brinu o bezbednosti i zdravlju na radu u fabrikama, na gradilištima, u školama. Načelnik dr Aleksandar Cvetković tim povodom je rekao da bi se podizanjem nivoa procene rizika i uvođenjem novih metoda koje su najavljivane u ovoj knjizi omogućilo stvaranje dobre osnove za izgradnju regulative u oblasti osiguranja u vezi povreda na radu. Time bi se doprinelo većoj odgovornosti u oblasti sprovođenja zakona na jednoj strani, a sa druge strane povećao bi se napredak zemlje. Autor knjige mr Radomir Nikolić rekao je da je osnovna težnja iskazana u ovoj knjizi vezana za unapređenje sistema bezbednosti i zdravlja na radu, pa su u tom smislu razmišljanja vezana za dalji razvoj i unapređenja sistema našla uporište u direktivi Evropske Unije 391/89. Osnovni cilj ove direktive kao i intencija iskaza kroz ovu knjigu je uvođenje novih mera i podstrekivanje svih koji upravljaju sistemom bezbednosti i zdravlja radnika na radu ka smanjenju povreda na radu i poboljšanju uslova na radu.  Značaj ove knjige je u tome što je ona dobra osnova za sticanje znanja širokog spektra čitalaca koji žele da se usavrše u ovoj kompleksnoj oblasti.           

 


понедељак, 10. март 2014.

OKRUGLI STO

Dana 05.03.2014. godine sa početkom u 11 časova u amfiteatru Univerziteta u Nišu, održan je Okrugli sto. Tema ovog Okruglog stola bila je: „Mogućnost primene hlordioksida na predtretmanu sirove vode, kao i primene na dodatnoj dezinfekciji". Nakon uvodne reči načelnika Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandra Cvetkovića, skupu se obratio direktor TwinOxide RS d.o.o. Vladimir Karapandžić, koji je govorio o preparatu za hlorisanje vode. Kolegijumu su prisutvovali sanitarni i zdravstveni inspektori, profesori Univerziteta, direktori javnih komunalnih preduzeća koji se bave vodosnadbevanjem kao i svi zainteresovani za tu temu. Prisutni su diskutovali i razmenili iskustva iz prakse o postignutim konkretnim rezultatima po pitanju tehnološke opravdanosti i efikasnosti hlorisanja vode.

vodevode1

 


nisaleksinacdoljevacgadzin-hanmerosinarazanjsvrljig