Мерошина Дољевац Гаџин Хан Ражањ Алексинац Сврљиг Нишка Бања Црвени Крст Палилула Пантелеј

vlada-srbije

bannerskupstina

zaglavlje_1

bannereuprava

portal_javnih_nabavki

NIŠAVSKI UPRAVNI OKRUG

logoUpravni okrug je područni centar državne uprave koji obuhvata okružne područne jedinice svih organa državne uprave koje su obrazovane za njegovo područje. Nišavski okrug Niš je osnovan 1992 godine na osnovu Uredbe o načinu vršenja poslova ministarstva i posebnih organizacija van njihovog sedišta("Službeni glasnik RS" broj 3/92) a njegova transformacija u Nišavski upravni okrug je izvršena na osnovu Uredbe o upravnim okruzima("Sl.glasnik RS"broj 15/06).Nišavski okrug čine grad Niš i opštine Aleksinac, Doljevac, Merošina, Ražanj,Gadžin han i Svrljig kao i gradske opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška banja. Sedište Nišavskog upravnog okruga je u Nišu ul.Strahinjića bana bb.

 

среда, 19. новомбар 2014.

ČETRNAESTA REDOVNA SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Dana 20.11.2014. godine u prostorijama Nišavskog upravnog okrguga održaće se četrnaesta redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Na sednici će se razmatrati Izveštaj o dostignutom nivou organizovanosti i  osposobljenosti subjekata sistema zaštite i spasavanja na teritoriji NUO, Izveštaj o stanju i preduzetim merama i problemima pri izvršenju zadataka na pronalaženju, skladištenju i uništavanju NUS-a na teritoriji NUO, Izveštaja o stanju funkcionalne upotrebljivosti izgrađenih skloništa na teritoriji NUO, kao i razmatranje Predloga za imenovanje novih članova Okružnog štaba za vanredne sutacije Nišavskog upravnog okruga.


уторак, 04. новомбар 2014.

„Uspostavljanje programske strukture budžeta“

radionica_1        radionica_nacelnik

01.novembra 2014.godine održana je radionica "Uspostavljanje programske strukture budžeta"  u sali Nišavskog upravnog okruga. Tema radionice „Uspostavljanje programske strukture budžeta" proistekla je iz neophodnosti prelaska svih budžetskih korisnika sa linijskog budžetiranja na programsko budžetiranje od 2015. godine.

 U dosadašnjem radu budžetskih korisnika se koristilo linijsko budžetiranje kojim su se iskazivali samo rashodi i izdaci, ali radi opravdanosti utvrđenih rashoda i izdataka neophodno je iskazati i svrsishodnost istih kroz razne indikatore što se može primeniti kroz programsko budžetiranje.

Obaveznost programskog budžetiranja od 2015. godine, je nametnula edukaciju kroz radionicu „Uspostavljanje programske strukture budžeta". Kako je rok za dostavljanje Predloga finansijskih planova budžetskih korisnika veoma blizu, a da ne bi bilo nedoumica u načinu sagledavanja predloga finansijskih planova i tehničkog unosa podataka u aplikaciju BPMIS, organizovana je radionica u Nišu 01. novembra 2014. godine u sali Nišavskog upravnog okruga sa gore pomenutom tematikom.

Od ukupno 29 upravnih okruga, na teritoriji Republike Srbije, radionici su prisustvovali predstavnici 24 upravna okruga (ukupno 38 zaposlenih, a od toga: dva načelnika Okruga, petnaest šefova odseka stručnih službi i dvadeset jedan finansijski službenik).

Navedenu radionicu je otvorio načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković, a samu radionicu su pripremili i prezentovali savetnici Ministarstva finansija iz sektora budžeta, Finka Tadić i Miroslav Bunčić.

Tokom prezentacije smo mi, predstavnici upravnih okruga, kolegama iz Ministarstva finansija približili specifičnost delokruga rada i aktivnosti koje obavljamo i predočili neophodnost rada upravnih okruga i došli do zajedničkog stava na koji način i kako treba sagledati predlog finansijskih planova i prikazati svrsishodnost rashoda i izdataka.       

 

 


четвртак, 30. октобар 2014.

«RATNA PRESTONICA NIŠ 1914–1915. godine», u okviru Projekta «OSLOBODILAČKI I ODBRAMBENI RATOVI SRBIJE 20. VEKA»

30.10.2014.godine u 10:30 časova u sali Nišavskog upravnog okruga, održan je sastanak na kome je prisustvovao načelnik NUO dr Aleksandar Cvetković, načelnik ŠU Niš Živomir Jovanović,  predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912.-1920. godine grada Niša, autor knjige „Ratna prestonica Niš 1914.-1915." profesor i publicista Vidosav Petrović, direktori i nastavnici istorije osnovnih i srednjih škola sa teritorije Nišavaskog okruga koji su se prijavili za učešće u kvizu iz poznavanja istorije Srba za period 1912.-1920. godine.

Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912.-1920. godine Grada Niša, u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Univerzitetom u Nišu - Filozofski fakultet - departman za istoriju,  Nišavskim upravnim okrugom, Grad Niš, Gradskim opštinama Niša i Aktivom profesora istorije grada Niša,  organizuje KVIZ znanja iz istorije, pod nazivom «RATNA PRESTONICA NIŠ 1914-1915. godine», u okviru Projekta «OSLOBODILAČKI I ODBRAMBENI RATOVI SRBIJE 20. VEKA», a povodom 100 godina od početka Velikog rata i  96 godina od proboja Solunskog fronta.

Termin održavanja takmičenja na nivou škola i gimnazija je do 23.11.2014.godine a na nivou Grada Niša 07.12.2014.godine.

Najboljih 40 učesnika kviza ići će na nagradno putovanje „Putevima srpske vojske", koje će biti realizovano početkom naredne godine u organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912.-1920.godine.

 

 


четвртак, 23. октобар 2014.

POLAZNICI 58. KLASE GENERALŠTABNE ŠKOLE NACIONALNE ODBRANE

vojska_3a vojska3b

23.10.2014.godine u sredu polaznici 58. Klase Generalštabnog usavršavanja posetili su Niš. U kasarni „Knjaz Mihailo" polaznici ove škole upoznali su se sa radom, nadležnostima i zadacima Regionalnog centra MO Niš, Uprave za vanredne situacije Niš, kao i sa radom i nadležnostima Nišavskog upravnog okruga. Načelnik Nišavskog upravnog okruga upoznao ih je sa karakteristikama ovog dela Srbije, njenim prednostima i manama, kao i šta je ono što moramo odmah uraditi kako bi došlo do uravnoteženog i sveobuhvatnog poboljšanja kvaliteta života na teritoriji Okruga. Polaznicima su se obratili i načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić, načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Žarko Damnjanović, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu pukovnik Nenad Marković. Nakon toga, oficiri su posetili Rusko-srpski humanitarni centar, gde im se obratio i direktor tog Centra, Viktor Viktorovič Safjanov. On je u svom obraćanju podsetio da je Rusko-srpski humanitarni centar formiran na osnovu Sporazuma od 20. oktobra 2009. godine između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnoloških havarija i uklanjanja njihovih posledica. Centar je formiran u cilju podrške razvoja mogućnosti humanitarnog reagovanja na vanredne situacije u Srbiji i u drugim zemljama balkanskog regiona. Potom su oficiri obišli i magacine u kojima su smeštene rezerve materijalno - tehničkih sredstava (šatori, generatori, motorne pumpe, kao i kompleti alata za opremanje spasilačkih jedinica).


уторак, 07. октобар 2014.

Prijem parlamentaraca učenika srednjih škola povodom obeležavanja Dečje nedelje

 

nadelnik_i_deca

 

07.10.2014.godine u utorak u 10:00 časova u sali Nišavskog upravnog okruga u Nišu povodom Dečje nedelje koja se ove godine obeležava od 06.-12.oktobra, i posvećuje posebnu pažnju osnaživanju porodice i podsticanju klime za ostvarivanje prava svakog deteta da odrasta u porodičnom okruženju, održana je Sednica učeničkih parlamentaraca. Tom prilikom njima su se obratili načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković i načelnik Školske uprave Niš Živomir Jovanović.

 

 


четвртак, 25. септембар 2014.

Poseta polaznika 58. Klase Generalštabnog usavršavanja Nišavskom upravnom okrugu u oktobru 2014 godine

 

U prostorijama Komande Kopnene Vojske Srbije ( u daljem tekstu KVS),u sredu 24.09.2014.godine održana je koordinacija oko usaglašavanja sadržaja studijskog putovanja po aktivnostima nosiocima mestu, vremenu i načinu održavanja, povodom posete polaznika 58. Klase Generalštabnog usavršavanja ( u daljem tekstu GŠU) Nišavskom upravnom okrugu koje je zakazano za 21.10.2014.godine.

Ovo je šesta generacija polaznika GŠU koja u okviru studijskog putovanja dolazi u Niš gde se informiše sa aktivnostima KVS od strane komandanta generalpotpukovnika Aleksandra Živkovića. Takođe načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković upoznaje polaznike sa tim šta je NUO koje su njegove prednosti i limitirajući faktori u odnosu na uže i šire okruženje. Takođe i načelnik Uprave za vanredne situacije  Žarko Damnjanović će upoznati polaznike sa aktivnostima koje je ova Uprava imala u toku katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju u aprilu i maju ove godine.

Domaćin predhodnog izviđanja za studijska putovanja 58.Klase GŠU bio je pukovnik Antić Dragan, ispred Škole nacionalne odbrane bio je pukovnik Mile Jelić a ispred postavljene Komande bio je pukovnik Miroslav Talijan, pukovnik Marko Zelenović i potpukovnik Igor Parišić.

Na koordinaciji su bili prisutni prvi zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra Anatolij Aleksandrovič Baškirev i u ulozi prevodioca Olga Jaskovskaja Manojlović, koji su prihvatili da polaznici obiđu ovaj centar i uvere se šta sve ovaj humanitarni centar čini u slučaju elementarnih katastrofa koje su zadesile ili mogu zadesiti ovaj deo Srbije. 

 

 


понедељак, 15. септембар 2014.

Poseta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave Nišavskom upravnom okrugu 12.09.2014.godine

 

kori_i_nacelnik_1a kori_nacelni_2a

Dr Kori Udovički je razgovarala sa ljudima kojih se zakoni koje donosi ovo Ministarstvo najviše tiču navela je  da želi da čuje njihove sugestije i predloge u vezi sa svim aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi i ima u planu. Bilo je reči o zakonskim rešenjima koja su prošla javnu raspravu: Nacrti zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, o komunalnoj policiji i Nacrt zakona o zaposlenima u AP i JLS, ali i o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru koja će da omogući bolju koordinaciju svih inspekcijskih službi, i putem kojeg će se efikasnije suzbijati siva ekonomija.

Potpredsednica je predložila da se oformi Radna grupa koja bi uključila predstavnike JLS i Stalnu konferenciju gradova i opština kako bi se rešila sporna pitanja koja se danas ističu u razgovorima, posebno oko Uredbe o novom zapošljavanju. Udovički je izrazila razumevanje za probleme koje je donela Uredba o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, te je stoga objasnila da je pokrenuta inicijativa za izmenu sistema tako da se podstaknu JLS da same restrukturiraju i tako naprave prostor za dodatno zapošljavanje, iako se mora  ograničiti  ukupno zapošljavanje.

 

 

 


nisaleksinacdoljevacgadzin-hanmerosinarazanjsvrljig