Мерошина Дољевац Гаџин Хан Ражањ Алексинац Сврљиг Нишка Бања Црвени Крст Палилула Пантелеј

vlada-srbije

bannerskupstina

zaglavlje_1

bannereuprava

portal_javnih_nabavki

NIŠAVSKI UPRAVNI OKRUG

logoUpravni okrug je područni centar državne uprave koji obuhvata okružne područne jedinice svih organa državne uprave koje su obrazovane za njegovo područje. Nišavski okrug Niš je osnovan 1992 godine na osnovu Uredbe o načinu vršenja poslova ministarstva i posebnih organizacija van njihovog sedišta("Službeni glasnik RS" broj 3/92) a njegova transformacija u Nišavski upravni okrug je izvršena na osnovu Uredbe o upravnim okruzima("Sl.glasnik RS"broj 15/06).Nišavski okrug čine grad Niš i opštine Aleksinac, Doljevac, Merošina, Ražanj,Gadžin han i Svrljig kao i gradske opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst, Palilula i Niška banja. Sedište Nišavskog upravnog okruga je u Nišu ul.Strahinjića bana bb.

 

понедељак, 15. децембар 2014.

SUMIRANjE REZULTATA RADA SRPSKO RUSKOG HUMANITARNOG CENTRA

rusi3rusi4Međunarodnim sporazumom osnovan je Srpsko ruski humanitarni centar koji ima za cilj da u sve učestalijim vanrednim situacijma, usled loših vremenskih prilika obezbedi pomoć u vidu opreme i stručnosti ruskih spasilaca. Sumiranju rezultata rada i prezentaciji SRHC prisustvovali su predstavnici stranih ambasada, članovi Vlade Republike Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar bez portfelja zadužen na vanredne situacije Velimir Ilić, rukovodioci Sankpeterburškog Univerziteta državne vatrogasne službe MČS Rusije, predstavnici međunarodnih  i regionalnih organizacija, rukovodioci spasilačkih služba Balkanskog regiona, rukovodioci lokalnih samouprava i mnogobrojni novinari. Nakon što su sumirani rezultati rada Srpsko-ruskog humanitarnog centra za 2014. godinu i predstavljeni zadaci za 2015. godinu, učesnici skupa obišli su magacine RSHC u kome su smešteni kapaciteti Centra i to desetak najsavremenijih vatrogasnih vozila marke „man" , saniteti, koji se očas posla pretvaraju u mini ambulante, i šatori sa mini pećima u kojima je toplo kao u banji dok je napolju ciča zima, još su jedan od aduta centra za pružanje pomoću ugroženom stanovništvu. Zatim, desetak novih terenaca „lada niva" koji su spremni za pokret ukoliko situacija to naloži, a spasiocima su na raspolaganju na desetine čamaca i kamp šatora, 1.500 kompleta metalnog posuđa, hidraulični alat za hitne intervencije, oprema za pumpe, aparati za grejanje, montažni stolovi i stolice,  generatori kapaciteta 120 knj, koji je skoro korišćen, prilikom poslednje vanredne situacije u Majdanpeku za elektrifikaciju lokalne bolnice, dok je još jedan takav uređaj bio isporučen Šapcu. Beogradskom Vatrogasnom bataljonu predat je daljinski upravljač specijalnog vatrogasnog robota koji štedi ljudske živote i radi na hemijski ugoroženim kompleksima. Još jedan takav robot ostaje u Nišu, rečeno je prikom obilaska i upoznavanja sa humanitarnom funkcijom Centra.

 


петак, 12. децембар 2014.

MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP O REGIONALNOM RAZVOJU

 

beogradU organizaciji Nacionalne agencije za regionalni razvoj 11. i 12. decembra je u Sava centru u Beogradu održana Međunarodna naučna konferencija o regionalnom razvoju. Ovom naučnom skupu prisustvovao je i načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković. Cilj ovog dvodnevnog skupa je da ukaže na potencijale regiona u funkciji razvoja Srbije i putem kojih praktičnih rešenja se mogu realizovati razvojni projekti u oblasti regionalnog razvoja. Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici državnih  institucija i regionalnih razvojnih agencija Zapadnog Balkana, Evropske Komisije, evropskiuh finansijskih institucija, međunarodni donatori, predstavnici lokalnih samouprava, akademske zajednice i nevladinih organizacija. Teme Konferencije su bile Politika regionalnog razvoja - Naučna utemeljenja i empirijski rezultati, primeri dobre prakse regionalnog razvoja, primena regionalne politike, industrijski razvoj i regionalna politika. Međunarodni izvori finansiranja i način korišćenja međunarodnih fondova, kao i podrška i jačanje uloge lokalne samouprave u korišćenju istih, bila je jedna od od važnijih tema ovog naučnog skupa.

 


петак, 05. децембар 2014.

PRIJEM MUŠKE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE PRVE NIŠKE GIMNAZIJE "STEVAN SREMAC"

kos1kosarkasiKošarkaši Prve niške gimnazije „Stevan Sremac" osvojili su prvo mesto na državnom takmičenju u Vršcu. Nakon osvajanja prvog mesta na međuokružnom takmičenju, pobedivši ekipu iz Kruševca i Prokuplja, plasirali su se u finale i ubedljivim rezultatom savladali ekipu ETŠ „Rade Končar" iz Beograda. Prvak Srbije je tokom dva dana na takmičenju u Vršcu trijumfovao na 4 utakmice, a u aprilu 2015. godine ih očekuje Svetsko prvenstvo koje će biti održano u Francuskoj, u gradu Limož. Tim povodom načelnik dr Aleksandar Cvetković ugostio je zlatne košarkaše i podelio im prigodne poklone, rekavši da sve čestitke pripadaju Nikoli Spasovu, Milanu Surliću, Aleksi Stepanoviću, Petru Bursaću, Aleksi Džuniću, Vojislavu Iliću, Dušanu Šćekiću, Miši Milojeviću, Filipu Miloševiću, Stefanu Radojkoviću, Rilak Luki i Ranđelović Veljku. Ovu zlatnu ekipu predvodila je profesorka gimnazije Marina Milojević, koja je istakla da ova medalja zauzima posebno mesto u njenoj dugogodišnjoj košarkaškoj karijeri. Ispred gimnazije „Stevan Sremac" i državnih prvaka, profesorka Marina Milojević uručila je dres sa potpisima svih igrača načelniku Okruga.

 


среда, 03. децембар 2014.

POSETA MAKEDNOSKE DELEGACIJE NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

makedonciU petak, 28.11.2014. godine je delegacija Makedonije u sastavu literarni krtičar, romansijer, dramski autor, publicist i pesnik Danilo Kocevski, pesnik, romansijer, dramski autor i publicist Bratislav Taškovski, pesnici i esejisti  Jovica Tasevski Eternijan i Marina Mijakovska zajedno sa direktorom Narodne biblioteke „Stevan Sremac" Nebojšom Vasićem posetili su Nišavski upravni okrug. Nakon toga,  u organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Sremac"održano je veče savremene makednoske poezije kojoj je prisustvovao i načelnik dr Aleksandar Cvetković.

 


уторак, 25. новомбар 2014.

KOLEGIJUM

Dana 25.11.2014. godine održan je kolegijum sa načelnicima i šefovima inspekcijskih službi. Na ovom radnom kolegijumu bilo je reči o tome kako nastaviti normalno funkcionisanje rada inspekcijskih službi , s obzirom da se do kraja 2014. godine očekuje odlazak određenog broja inspektora u starosnu penziju.


уторак, 25. новомбар 2014.

OBNOVLjENA CRKVA U KAZNENO POPRAVNOM ZAVODU U NIŠU

crkva1U Kazneno popravnom zavodu u Nišu otkriven je hram Svetog Kralja Stefana Dečanskog koji je star osam decenija.  Ovaj hram podigao je kralj Aleksandar Karađorđević davne 1934. godine. Kada je počela adaptacija ovaj hram služio je kao magacin koji su zatvorenici, njih 150,  dobrovoljnim radom obnovili i oslikali. U novoobnovljenom hramu proslavljena je krsna slava ustanove, a sam čin osvećenja ikona i liturgiju služio je Vladika niški Jovan. Liturgiji je prisustvovao ministar pravde Nikola Selaković, predstavnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kao i uvaženi gosti.

 


среда, 19. новомбар 2014.

ČETRNAESTA REDOVNA SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Dana 20.11.2014. godine u prostorijama Nišavskog upravnog okrguga održaće se četrnaesta redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Na sednici će se razmatrati Izveštaj o dostignutom nivou organizovanosti i  osposobljenosti subjekata sistema zaštite i spasavanja na teritoriji NUO, Izveštaj o stanju i preduzetim merama i problemima pri izvršenju zadataka na pronalaženju, skladištenju i uništavanju NUS-a na teritoriji NUO, Izveštaja o stanju funkcionalne upotrebljivosti izgrađenih skloništa na teritoriji NUO, kao i razmatranje Predloga za imenovanje novih članova Okružnog štaba za vanredne sutacije Nišavskog upravnog okruga.


nisaleksinacdoljevacgadzin-hanmerosinarazanjsvrljig